Agong dan Raja Permaisuri berangkat ke Majlis Ramah Mesra Hari Raya Aidilfitri

Agong dan Raja Permaisuri berangkat ke Majlis Ramah Mesra Hari Raya Aidilfitri

KUANTAN: KDYMM Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dan Raja Permaisuri Agong Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah, hari ini berkenan berangkat ke Majlis Ramah Mesra Hari Raya Aidilfitri bersama orang kenamaan Pahang dan kerabat Istana Pahang di Istana Abdulaziz di sini.

Majlis turut menyaksikan kehadiran YAB Menteri Besar, Dato’ Sri Utama Wan Rosdy Wan Ismail dan Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Pahang serta Orang Kaya Indera Syahbandar yang juga Ahli Parlimen Pekan, Dato’ Sri Najib Razak.

Pengerusi Hal Ehwal Agama Islam dan Pendidikan Pahang, Dato’ Sri Syed Ibrahim Syed Ahmad, yang turut hadir dalam majlis itu, berkata nampak jelas baginda gembira dengan keadaan semasa negara dan negeri ini khususnya.

Katanya, ia ditambah dengan situasi rakyat di negeri Pahang yang diberi perhatian sebaiknya oleh kepimpinan YAB Menteri Besar Pahang menerusi pelbagai bantuan antaranya berkaitan COVID-19, banjir dan Aidilfitri disampaikan untuk orang ramai.

“Selepas umat Islam berjaya menunaikan ibadah Ramadan pada tahun ini dengan sempurna, ditambah lagi tiada lagi berlaku malapetaka yang tidak dingini dan negara sudahpun berstatus endemik selepa diuji dengan COVID-19 selama dua tahun, sesungguhnya kelihatan seperti baginda amat gembira.

“Kegembiraan itu juga pastinya berikutan situasi negara dan negeri ini khasnya yang semakin beransur pulih dan ia juga menterjemahkan satu doa semoga Pahang dan Malaysia terus dalam peliharaan Allah SWT,” katanya ketika dihubungi Fikrah Pahang, hari ini.

Hal ini diterjemah sendiri pada 1 Syawal yang jatuh Isnin lalu, apabila KDYMM Pemangku Raja Pahang, Tengku Mahkota Tengku Hassanal Ibrahim Alam Shah Ibni Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah menunaikan solat sunat Aidilfitri di Masjid Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musta’in Billah, Temerloh.

Keesokan harinya, baginda berangkat pula menyempurnakan Majlis Sambutan Hari Raya Aidilfitri 1443 Hijrah di Dewan Majlis Daerah Jerantut bersama rakyat di daerah berkenaan sebelum berangkat menyempurnakan Majlis Rumah Terbuka Aidilfitri YAB Menteri Besar Pahang di Sungai Koyan, Lipis. – HELMY ABD RAHMAN