Alhamdulillah, industri pelancongan Pahang kembali bersinar

Alhamdulillah, industri pelancongan Pahang kembali bersinar

RAUB: Seramai 2.23 pelancong mengunjungi Pahang pada suku kedua tahun ini, meningkat 21 peratus berbanding 1.84 juta orang pada suku pertama lalu.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan, Alam Sekitar, Perladangan dan Komoditi negeri, Dato’ Sri Mohd Sharkar Shamsudin, berkata peningkatan ketara itu membuktikan industri pelancongan di negeri ini semakin pulih selepas terjejas teruk selama dua tahun akibat COVID-19.

“Pembukaan semula destinasi dan tarikan baru produk pelancongan, antaranya pembukaan semula Taman Eko Rimba Kenong di Lipis, Mossy Forest (Cameron Highlands), Kuantan 188 dan Genting Skyworld  di Genting Highlands adalah contoh produk yang berjaya menarik lebih ramai pelancong ke Pahang, terutama dalam kalangan pelancong tempatan.

“Perkembangan positif ini membuatkan kita yakin mampu mencapai sasaran kunjungan lapan juta pelancong ke negeri ini untuk tahun ini,” katanya.

Beliau berkata demikian pada acara penutup Pertandingan Mengenal Burung Antarabangsa ke-33 (2022) di Bukit Fraser di sini, hari ini.

Majlis itu disempurnakan KDYMM Pemangku Raja Pahang, Tengku Mahkota Hassanal Ibrahim Alam Shah Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah.

Hadir sama, YAB Menteri Besar, Dato’ Sri Wan Rosdy Wan Ismail; Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Luar Bandar Dan Hal Ehwal Orang Asli Pahang merangkap Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Batu Talam, Dato’ Abd Aziz Mat Kiram dan Pengurus Besar Pelancongan Pahang, Kamarudin Ibrahim.

Mengulas lanjut, Mohd Sharkar berkata, pendaftaran Lipis sebagai Pertubuhan Pendidikan Kebudayaan dan Saintifik Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO) Global Geopark seperti diumumkan Wan Rosdy baru baru ini, kerajaan negeri menjangkakan ia akan memberikan impak positif membabitkan penerimaan dan pemahaman orang ramai.

“Ia sekali gus dapat mengukuhkan lagi imej Pahang sebagai negeri yang memberikan keutamaan dalam penjagaan alam sekitar selain dapat meningkatkan kepelbagaian tarikan bagi jajaran ekopelancongan di sepanjang daerah Bentong, Raub dan Lipis.

“Jajaran ini sudah pun tersedia dengan tarikan ekopelancongan terkenal antaranya Merapoh, Taman Rimba Kenong, Lata Jarum, Gunung Benom dan Bukit Fraser,” katanya. – HUSIN IBRAHIM