Beriadah Sambil Mendaki

Kuantan 27 Ogos 2023 Hampir 50 peserta menyertai pendakian dalam Program Panorama Hill Hiking Challenge bersempena dengan Minggu Pelancongan Sungai Lembing 2023.

Peserta yang terdiri dari pelbagai lapisan umur berjaya menakluki puncak Bukit Panorama pada ketinggian 271 meter dengan 821 anak tangga.

Menurut Penyelaras Program, Kamal Arifin Ismail, program yang julung kali di adakan bertujuan mempromosi Bukit Panorama sebagai salah satu destinasi perlancongan dan riadah selain menambahkan tahap kesedaran mengenai pemeliharaan kelestarian alam semula jadi yang menjadi tanggungjawab bersama.

“Setiap peserta dibekalkan pek minuman dan makan, mereka perlu membawa turun bekas minuman dan bungkusan makanan untuk dimasukkan ke plastik sampah bagi melayakkan mereka menerima sijil penghargaan sebagai tanda sokongan mereka dengan kegiatan itu” katanya.

Ahli Parlimen Paya Besar, Dato’ Indera Mohd Shahar Abdullah ketika berucap sebelum menyampaian sijil berkata, Program Panorama Hills Hiking Challenge merupakan satu lagi langkah berani untuk memperkenalkan keindahan alam ini kepada semua lapisan masyarakat.

“Insya Allah, saya sedang mengusahakan beberapa lagi tarikan supaya dapat mengembangkan lagi sektor pelancongan serta ekonomi di Sungai Lembing ini”.- katanya