Bossku saran kerajaan tambah bantuan untuk rakyat

Bossku saran kerajaan tambah bantuan untuk rakyat

Helmy Abd Rahman

helmy@fikrahpahang.com.my

KUALA LUMPUR: Bekas Perdana Menteri, Dato’ Sri Najib Razak menyarankan Kerajaan  memperkenalkan skim i-Survive membabitkan pemberian pinjaman automatik sehingga RM5,000 kepada rakyat.

Beliau berkata, langkah itu dapat membantu rakyat dan menaikkan aliran tunai dalam ekonomi negara.

“Mengambil kira kerajaan dikatakan tidak ada banyak duit untuk bantu rakyat, saya cadangkan skim i-Survive iaitu skim pinjaman mudah dengan caj perkhidmatan sebenar paling rendah sebanyak RM3,000 hingga RM5,000 untuk setiap pemohon.

“Dengan ini golongan B40, M40 boleh memohon kepada bank dan akan diluluskan secara automatik untuk dibayar terus ke dalam akaun pemohon dalam tempoh dua hingga tiga hari,” katanya pada sidang Dewan Rakyat, hari ini.

Beliau yang juga bekas Menteri Kewangan berkata, pinjaman itu akan disediakan oleh bank dengan jaminan penuh kerajaan dan caj perkhidmatan sebenar maksimum cuma tiga peratus bagi tempoh pembayaran balik tiga tahun.

“Kerajaan akan membantu pembayaran balik pada setiap tahun dengan geran atau potongan daripada Bantuan Prihatin Nasional (BPN).

“Pihak bank jangan bimbang tidak cukup dana untuk skim i-Survive kerana jika 10 juta memohon baru RM50 bilion iaitu tidak sampai 10 peratus daripada jumlah pinjaman diberi oleh bank pada hari ini,” katanya.

Beliau juga meminta Kerajaan menaikkan pengeluaran wang Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) menerusi skim i-Citra kepada RM10,000.

“Ia bagaimanapun dengan syarat Kerajaan bersungguh-sunguh menaikkan semula aset KWSP dengan memberi lebih banyak peluang perniagaaan kepada syarikat milik KWSP,” katanya.