FAMA bantu Marzuki pasar 10,000 bunga kantan

FAMA bantu Marzuki pasar 10,000 bunga kantan

RAUB: Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) Pahang menawarkan kemudahan pengangkutan bagi membantu pekebun bunga kantan di Kampung Temalian, Ulu Dong, di sini, memasarkan hasil tani di luar Pahang. 

Pengarahnya, Saiful Sadri berkata, pihaknya membantu pekebun, Marzuki Mustaffa menghantar bunga kantan kepada pemborong di luar Pahang, setiap minggu.

Menurutnya, kebun Marzuki mengeluarkan kira-kira 10,000 kuntum bunga kantan seminggu dan petani itu tidak memiliki kenderaan sesuai untuk memasarkan produk itu.

“FAMA Daerah Raub menyediakan kenderaan pacuan empat roda untuk menghantar hasil pertanian. Usaha itu antara perkhidmatan yang disediakan kami kepada petani yang juga peserta ladang kontrak FAMA.

“Dengan perkhidmatan yang disediakan itu mampu memberi pendapatan yang lebih kepada petani apabila dapat memasarkan produk terus kepada pemborong dalam jumlah yang banyak dalam satu-satu masa,” katanya, di sini, hari ini.

Menurutnya, beliau berharap petani di Pahang dapat berhubung dengan FAMA daerah bagi mendapat pandangan bagi meluaskan pendapatan. – MOHD IMRAN IZZAD