Konsep Anak Yang Baik lagi Cerdik (ABC)- Pengetua SMART

Kuantan 7 Mei 2023. Pengetua Sekolah Menengah Kebangsaan Abdul Rahman Talib (SMART), Muhammad Che Ibrahim adakan pertemuan dengan pengurusan Fikrah Pahang bagi membincang pelbagai input kerjasama dalam beberapa program anjurannya.

Beliau yang baru seminggu memulakan tugas selepas bertukar dari Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Chengal Lempong yakin dengan prestasi SMART selepas memperolehi Gred Purata Sekolah (GPS) 1.97 pada peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) tahun lepas dan diletakkan sebagai sekolah harian terbaik di Pahang.

Sementara itu, beliau bersetuju dan berharap Fikrah Pahang dapat bekerjasama bagi menjayakan program “SMART Berselawat” hujung tahun ini.

“Program ini baik bagi menyemai semangat cintakan Rasulullah dan mencontohi akhlak serta semangat juang Nabi Muhammad SAW dalam menegakkan syiar Islam. Semangat ini harus dipupuk di peringkat sekolah supaya dapat melahirkan generasi yang bukan sekadar mempunyai ilmu di dunia tetapi juga di akhirat.”

“Saya menggunakan slogan “Anak Yang Baik lagi Cerdik (ABC). Melalui konsep ABC, bukan sekadar melahirkan pelajar yang cerdik semata-mata, tetapi mempunyai sahsiah diri yang baik dan berakhlak mulia sebagai pewaris negara pada masa hadapan.” katanya mengakhiri perbualan

Oleh: KABHI ISMAIL