MAQIS rampas 31,480 kilogram kayu oak dari Jerman

MAQIS rampas 31,480 kilogram kayu oak dari Jerman

Muhammad Izz Zahin

fikrahpahang@fikrahpahang.com.m

KUANTAN: Jabatan Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia (MAQIS) merampas kayu oak putih dari Jerman dengan berat keseluruhan 31,480 kilogram (kg) di Pelabuhan Kuantan, di sini, semalam. 

Dalam satu kenyataan media hari ini, MAQIS berkata, kayu oak putih yang dibawa masuk sebuah syarikat tempatan itu dirampas oleh penguat kuasa agensi itu selepas hasil pemeriksaan rutin yang dijalankan pada 3.15 petang.

KUANTAN. Kayu oak putih dari Jerman yang dirampas di Pelabuhan Kuantan, Kuantan.

MAQIS menerusi kenyataan itu menambah, barang dagangan terbabit kini ditahan untuk tindakan lanjut kerana tidak mematuhi syarat import MAQIS iaitu tidak menyatakan rawatan di dalam sijil fitosanitasi sebagaimana yang dinyatakan permit, lesen dan perakuan.

“Selepas hasil pemeriksaan, kayu oak putih bernilai hampir RM100,000 itu dipercayai dibawa masuk untuk pasaran negara ini.

“Kes akan disiasat mengikut Seksyen 15(1) Akta Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia 2011 (Akta 728) yang mana jika disabitkan kesalahan boleh didenda mengikut Seksyen 15(2),” kata MAQIS.

Menurut MAQIS, mengikut akta sama, pesalah boleh didenda tidak melebihi RM100,000 atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi enam tahun atau kedua-duanya.

“Bagi kesalahan kedua atau berikutnya, didenda tidak melebihi RM150,000 atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi tujuh tahun atau kedua-duanya sekali,” katanya.

Sehubungan itu, MAQIS akan terus memperketatkan kawalan sempadan dan tiada kompromi ke atas biosekuriti barangan yang dibawa masuk dari luar negara bagi memastikan komoditi pertanian mematuhi syarat serta peraturan yang ditetapkan oleh kerajaan.