Penjawat awam, pesara terima Bantuan Khas Aidilfitri

Penjawat awam, pesara terima Bantuan Khas Aidilfitri

KUALA LUMPUR: Kerajaan mengumumkan Bantuan Khas Kewangan Aidilfitri RM500 kepada semua penjawat awam Gred 56 dan ke bawah.

YAB Perdana Menteri, Dato’ Sri Ismail Sabri Yaakob, berkata bantuan khas itu turut diberikan kepada kakitangan skim ‘contract of service’, ‘contract for service,’ pegawai sambilan harian dan lantikan di bawah MySTEP.

Katanya, kerajaan juga bersetuju untuk memberi bantuan khas RM250 kepada pesara kerajaan.

“Pembayaran bagi bantuan khas ini akan dibuat bersama dengan pembayaran gaji April iaitu pada 25 April ini,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Ismail Sabri berkata, bantuan khas itu membabitkan peruntukan RM923 juta dan akan memanfaatkan lebih dua juta penjawat awam dan pesara.

Katanya, pengumuman Bantuan Khas Kewangan Aidilfitri pada tahun ini dibuat lebih awal sebagai satu langkah keprihatinan kerajaan dalam membantu mereka membuat perancangan awal dan persiapan bagi menyambut Aidilfitri.

“Pemberian ini adalah bagi menghargai jasa dan pengorbanan penjawat awam dalam menggalas tanggungjawab menyampaikan perkhidmatan kepada Keluarga Malaysia.

“Kerajaan berharap dengan pemberian Bantuan Khas itu dapat meringankan beban kewangan kepada penjawat awam dan pesara serta dijadikan sebagai pemangkin kepada mereka untuk terus berkhidmat dengan penuh dedikasi,” katanya. – MUHAMMAD IZZ ZAHIN