UIAM bantu pulih penagih dadah

UIAM bantu pulih penagih dadah

KUANTAN: Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) mengadakan memorandum persetujuan (MoA) dengan Pertubuhan Komuniti Intervensi Dadah Malaysia (KOMITED Malaysia) dalam bidang perubatan dan pemindahan ilmu.

Kerjasama dengan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) itu yang turut dikenali sebagai ‘Drugs intervention Community Malaysia’ (DiC Malaysia), telah diadakan sejak 10 tahun lalu yang membabitkan pelbagai program bersama penuntut diadakan setiap tahun.

Rektor UIAM, Prof Emeritus Tan Sri Datuk Dzulkifli Abdul Razak, berkata kerjasama yang diwujudkan itu penting terutama dalam bidang perubatan dan perkongsian maklumat.

Katanya, kerjasama berkenaan juga penting dalam bidang perubatan terutama membabitkan jurusan Kuliah Farmasi yang menentukan penggunaan ubat dalam kalangan penagih dadah.

“Menjadi tanggungjawab UIAM membantu KOMITED Malaysia memulihkan golongan penagih dadah sekali gus memastikan mereka dapat kembali ke pangkal jalan.

“Kita ingin turut sama membantu KOMITED Malaysia menghadapi cabaran berdepan dengan golongan penagih yang ingin insaf dan bebas daripada najis dadah,” katanya pada Majlis Perasmian Program Jalinan Kerjasama Komuniti di bawah Flagship Sustainable Reimbursement Drug Policy (SRDP), Kuliah Farmasi UIAM dan MoA antara UIAM dengan KOMITED Malaysia, di sini hari ini.

Hadir sama, Dekan Kuliah Farmasi UIAM, Prof Dr Juliana Md Jaffri dan Pengerusi KOMITED Malaysia, Khalid Hashim.

Perjanjian itu ditandatangani Dzulkifli yang mewakili UIAM dan Khalid bagi pihak KOMITED Malaysia.

Mengulas lanjut, Dzulkifli berkata, pihaknya memberi jaminan untuk terus membantu KOMITED Malaysia dalam bidang perubatan yang diterajui Kuliah Farmasi.

Sempena program berkenaan, pelbagai aktiviti diadakan antaranya pameran, pemeriksaan kesihatan dan demostrasi penyediaan makanan. – MOHD IMRAN IZZAD